Schatkamer

De veiling van de grootste Europese verzameling van was- en strijkattributen van mevrouw Bleeker-Schouten in Amsterdam (oktober 1976), is de start geweest van het museum. Bernard Vekemans, voormalig ondernemer uit Boxtel, telg uit een toonaangevende familie uit de wasserijsector, stapte op de kijkdagen af. ‘Een wereld ging voor mij open!’ verklaarde hij achteraf. Gefascineerd door de vele kunstobjecten startte hij met een eigen zoektocht naar was- en strijkattributen. Een paar van de in Amsterdam geveilde strijkbouten bleek later de basis te zijn van de huidige collectie. Zijn gevoel voor historie en zijn oog voor kunst leidden daarnaast tot een bijzondere verzameling kunstvoorwerpen die een waarheidsgetrouw beeld geven van ‘hoe het toen moet zijn geweest’.

Bernard Vekemans nam in 2007 de gehele collectie poffers, mutsen, kleding en documentatie over van Ans van den Bosch-Van Dillen uit Vught . Bernard Vekemans wilde deze ‘schatkamer’ van Brabants erfgoed voor het nageslacht graag behouden. In mei 2008 is ‘Brabant Goedgemutst’ als tweede parel van het museum geopend.

Mutsen en poffers zijn uit de tijd dat de moeders van onze moeders nog kind waren. Stuk voor stuk vertellen de hoofdtooien een levensverhaal. Tegenwoordig zijn ‘hoofddeksels en kleding’ soms onderwerp van pittige discussies. Denk maar aan het al dan niet toestaan van hoofddoeken in onze samenleving. Vroeger droegen mannen en vrouwen eigenlijk altijd wel iets op hun hoofd: een hoed, een pet of klak door jongens en mannen en een hoed, een poffer of een muts door meisjes en vrouwen. Je had ze in allerlei soorten en maten, voor alle rangen en standen. Voor elke streek was er een eigen hoofdtooi.