De scene op de foto maakt onderdeel uit van de expositie "het Brabantse Volkske". U ziet een boeren woonkamer met daarin de mensen en hun bezigheden. De leeftijd van de bewoners loopt uiteen van 1 jaar tot 80 jaar, want het was heel gebruikelijk, dat er meerdere generaties bij elkaar woonden. Klein Jantje laat duidelijk merken, dat hij de mulkenpap niet echt lekker vindt, moeder snijdt een snee brood, van de mik die ze -na een kruisteken- op de borst houdt en opa doet zijn dutje. Er zit duidelijk weer "volk onder de scholk" dus het duurt niet lang meer voor er gezinsuitbreiding komt. Toch staat de pastoor (niet zichtbaar op de foto) voor de zekerheid alweer op de stoep.
De scene wordt ondersteund door een commentaar ingesproken door Ans van den Bosch, dat de verschillende beelden uitlegt, zodat het ook duidelijk wordt voor degene, die niet zo thuis is in deze geschiedenis.

De expositie "het Brabants Volkske" toont nog een groot aantal andere scenes, die typisch waren voor het leven op het vroeger Brabantse platteland. Alles wat u ziet is door Ans van den Bosch gemaakt van de poppen, de tot in detail nagemaakte kleding tot alle attributen. Na een bezoek hebt u een goed beeld van hoe onze voorouders hier geleefd en gewerkt hebben. En hebt dat dat zelf nog een beetje meegemaakt, dan roept de expositie ongetwijfeld fijne beelden voor u op.

De expositie is onderdeel van onze collectie Brabant Goedgemutst. Na een bezoek aan deze collectie kunt u een genieten van een kopje koffie of thee, dat in de entreeprijs is inbegrepen om vervolgens onze collectie Wasch en Strijk te bewonderen.
U bent van harte welkom op woensdagmiddag en vrijdagmiddag. Groepen van minimaal acht personen zijn alle dagen welkom op afspraak.

topstuk van de maand januari 2024
Activiteiten, nieuws en blogs