Eugène Boudin werd op 12 juli 1824 geboren in een familie van zeevaarders. Zelf begon hij als lijstenmaker met schilderen als hobby. Hoewel een professioneel kunstenaar hem adviseerde maar geen schilder te worden, beëindigde hij in 1847 zijn werkzaamheden en trok naar Parijs. Daar in het Louvre ging hij schilderijen kopiëren. Later trok hij verder naar noord Frankrijk en België om de Vlaamse meesters te bestuderen. Dankzij een beurs kon hij zich daarna gedurende drie jaar verder ontwikkelen.

Al snel bleek hij een sterke voorkeur te hebben voor de natuur als onderwerp van zijn werk. Zijn grootste inspiratie vond hij in de Normandische kust en dan met name bij Deauville en Trouville-sur-Mere. Hij werd dan ook de "schilder van de stranden" genoemd, hoewel stranden maar een beperkt deel van zijn werk vormden. Zijn manier van werken inspireerde onder andere Claude Monet en in 1974 nam hij deel aan "de Eerste Tentoonstelling van Impressionisten".

Tussen 1875 en 1890 bezocht hij ook vaak Nederland en onze stranden, maar hij bracht ook Rotterdam en Dordrecht in beeld.

Uiteindelijk keerde hij terug naar zijn geboortestreek, waar hij in 1898 in Deauville overleed.

Zijn werken hangen in verschillende grote musea over de hele wereld en hij heeft zijn eigen museum. Als u een keer het schilderachtige Honfleur bezoekt, kunt u een kijkje nemen in Musee Eugène Boudin. Maar u kunt natuurlijk beginnen in ons museum, waar u het intieme schilderij "de Strijkster" kunt bewonderen.

U bent van harte welkom op woensdag en vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Maar u kunt ook buiten de openingstijden met een groep van minimaal 8 personen een rondleiding reserveren. Wij tonen u dan de geschiedenis van het wassen gedurende vele eeuwen door middel van een unieke verzameling strijkgereedschappen en andere was- en strijk attributen en vele kunstwerken. Daarnaast vertellen wij u bij de collectie "Brabant Goedgemutst" het verhaal van de Brabantse boerenkleding van 1850 tot 1950 en dan met name de hoofdtooien zoals mutsen en de totem van Brabant: de poffer.

topstuk van de maand juli 2023
Activiteiten, nieuws en blogs
toon alles