Hermanus Antonius Josephus Maria (Herman) Moerkerk ('s-Hertogenbosch, 2 maart 1879 – Haarlem, 23 augustus 1949) was een Nederlands kunstschilder, illustrator, tekenaar en boekbandontwerper.

Moerkerk was afkomstig uit een familie van textielhandelaren die in 1854 een bedrijf in Den Bosch was begonnen, en werkte lange tijd mee in de winkel van zijn ouders. Hij trouwde met Henriette Jita Alard, die vijf jaar na haar man zou overlijden, in 1954.

Herman Moerkerk heeft nooit een opleiding tot professioneel schilder gevolgd. maar kreeg wel lessen van Jan Bogaerts en Petrus Marinus Slager. Na afloop van zijn studie ging hij werken in het bedrijf van zijn vader. Daarnaast tekende hij.

Moerkerk was een gedreven tekenaar die in staat was in weinig lijnen een goed gelijkend portret neer te zetten. Hij werd al snel gevraagd voor politieke spotprenten, vooral betrekking hebbend op de Bossche gemeenteraad (waarvan hij overigens zelf ongeveer een jaar lang deel heeft uitgemaakt).

Omdat hij zich als schilder miskend voelde vertoonde hij in Tilburg in augustus 1927 onder het pseudoniem Alexei Wladkine een veertigtal expressionistische olieverfschilderijen, die afweken van zijn andere werk. Bij deze tentoonstelling mengde Moerkerk zich tussen het publiek en maakte tegen hen kritische opmerkingen over de door hemzelf gemaakte werken.

In 1928 vertrok hij met zijn gezin naar Haarlem, waar hij in dienst kwam van De Spaarnestad. Hij was daar tot 1940 werkzaam als medewerker van de Katholieke Illustratie; tevens ontwierp hij boekbanden en boekomslagen. Moerkerk werkte ook als tekenaar voor het katholieke dagblad De Tijd en voerde de toneelregie bij in 1890 opgerichte Haarlemse Rederijkerskamer Alberdingk Thijm. De schilder Jacques Pijnenborg was een van zijn leerlingen.

Enkele van zijn kunstwerken zijn te bezichtigen bij Museum Vekemans in Boxtel. Wanneer u hen en hun geschiedenis wilt bewonderen kom dan naar ons museum. Op de vernieuwde website van Museum Vekemans  vindt u de openingstijden en het adres van dit museum.

topstuk van de maand maart
Activiteiten, nieuws en blogs
toon alles