Cornelus Gerritsz Deckers was een kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Hij werd rond 1620 geboren in Haarlem, waar hij in 1678 ook stierf. Hij was een leerling van Salomon van Ruijsdael. In 1643 trad hij toe tot het Haarlems Sint Lucasgilde, wat de start was van zijn carrière. Hij schilderde vooral landschappen, vaak in de stijl van Jacobus van Ruijsdael. Veel van zijn schilderijen werden dan ook aangezien voor werk van Van Ruijsdael en zijn te zien in grote musea. 
Naast landschappen schilderde hij ook interieurs meestal van werkplaatsen. Het schilderij dat wij u tonen, laat ook een interieur zien maar dan van een woning. Overigens wordt er ook hier gewerkt. We zien een ruime (woon en/of werk?) kamer. De woning, waarin dit vertrek zich bevindt, behoort waarschijnlijk aan een gegoede familie. Niet alleen de afmetingen van het vertrek wijzen daarop, maar in de ramen zijn ook familiewapens verwerkt. Zoals gezegd wordt er ook gewerkt. De dienstmeid doet de was, maar tegelijkertijd schommelt ze een kind in het bedje. Daarvoor heeft ze één klomp uitgedaan. Die ligt midden in de kamer. Ondanks deze drukke bezigheden heeft ze ook nog tijd om nieuwtjes uit te wisselen met haar vriendin, die in de deuropening hangt. Op de kast liggen twee strijkbouten, die ze straks gaat gebruiken. Die zijn hier misschien moeilijk te onderscheiden. Daarom nodigen wij u graag uit ze te komen zoeken op het echte schilderij in ons museum.
U bent van harte welkom op woensdag en vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Maar u kunt ook buiten de openingstijden met een groep van minimaal 8 personen een rondleiding reserveren. Wij tonen u dan de geschiedenis van het wassen gedurende vele eeuwen door middel van een unieke verzameling strijkgereedschappen en andere was- en strijk attributen en vele kunstwerken. Daarnaast vertellen wij u bij de collectie "Brabant Goedgemutst" het verhaal van het leven en werken van onze voorouders aan de hand van de Brabantse boerenkleding van 1850 tot 1950 en dan met name de hoofdtooien zoals mutsen en de totem van Brabant: de poffer.

topstuk van de maand september
Activiteiten, nieuws en blogs
toon alles