MUSEUMWEEK 2019

Museum Vekemans doet dit jaar weer mee met de nationale museumweek. Op woensdag 10 en vrijdag 12 april gelden de normale openingstijden en toegangsprijs. Zaterdag 13 april van 13.00 uur tot 15.00 uur en zondag 14 april van 13.00 uur tot 17.00 uur is het museum extra geopend. Naast een gratis bezoek is er dan ook een aantal activiteiten.

Zaterdag 13 april zullen Jet en Jan, twee kinderen die leefden in de eerste helft van de vorige eeuw, laten zien hoe vroeger de was gedaan moest worden. Kinderen van de basisschool kunnen in dezelfde kledij worden gestoken voor een leuke foto. Dit kan tussen 13.00 en 15.00 uur.

Zondag 14 april is iedereen vanaf 13.00 uur welkom.

Om 13.30 uur wordt het middag programma geopend met muziek en om 14.00 uur is de officiële opening van drie nieuwe exposities: de ‘doopkamer’ met kleding en attributen rondom de doop en een originele wieg uit 1860, poppen die het Brabantse leven uitbeelden en een expo die een overzicht geeft van de kleding en werkzaamheden van de zeven kloosterorden en congregaties, die in en vanuit Boxtel hebben gewerkt.

Gedurende de middag lopen er “mannequins” rond in oud Brabantse klederdracht, die om 14.30 en 15.30 een “modeshow” geven, waarbij bezoekers een toelichting krijgen op de functie van die kleding in die tijd.

De Vlaamse zangeres Kaat van Eijndhoven uit Turnhout opent het programma om 13.30 uur met haar Vlaamse liederen waarin ze regelmatig op een komische manier de spot drijft met zichzelf. Later op de middag treedt zij nog twee keer op. Aanwezig is ook dichteres Elianne van Elderen uit Arnhem die op gezette tijden enkele gedichten laat horen.

Omdat het Museumweek is, is de toegang op zaterdag voor Jet en Jan en op zondag gratis.