topstuk van de maand juli 2020

Deze maand een batisten doopjurk (Klik op de afbeelding)

De collectie Brabant Goedgemutst neemt u mee terug in de tijd middels een overzicht van (vooral boeren)kleding in onze provincie van ongeveer 1850 tot 1950. De poffer neemt daar een centrale plaats in.
Maar de collectie biedt meer en deze maand nemen wij u mee naar "de doopkamer".

De doop kennen we bijna niet meer, maar in het vroegere, katholieke Brabant was de doopplechtigheid een zeer belangrijke, eigenlijk essentiële gebeurtenis. Dat bleek, als men de middelen daar voor had, uit de kleding van de dopeling. Hier ziet u daar een fraai voorbeeld van: een batisten doopjurk.

Batist is een fijndradig weefsel in effenbinding, oorspronkelijk gemaakt van linnen, later ook van katoen of wol. Het weefsel is min of meer doorschijnend.
De halfronde halslijn van dit jurkje is afgezet met een smal machinaal broderiekantje. De jurk heeft geen mouwen, maar wel een broderiestrook in het armsgat. Middenvoor een strook batist, die onderaan breder is. Daarin zes x zes stiksels en zeven rechte, machinale broderiestroken.
De jurk wordt met twee lange batist stroken vanaf de zijnaad midden achter met een strik dichtgeknoopt.

Is uw belangstelling gewekt; in de "doopkamer" vindt u een schat aan doorpjurkjes en andere attibuten rondom de doop.