topstuk van de maand april 2021

Voor de maand april hebben we gekozen voor een schilderij van

Elchalon Leonardus Verveer

WASSENDE VISSERSVROUW UIT SCHEVENINGEN
1885: olieverf op paneel

Elchalon Leonardus Verveer is in Den Haag geboren op 19 april 1826 en daar ook overleden op 24 augustus 1900. Hij heeft altijd gewoond en gewerkt in Den Haag, waar hij zijn artistieke loopbaan aanvankelijk begon al houtgraveur.

In 1845 besloot hij om zich de schilderkunst eigen te maken en ging hij naar de Haagse academie. Daar kreeg hij les van zijn broer Samuel en van H.F.C. te Cate. Hij studeerde ook nog kort in Brussel en in 1857 en 1859 reisde hij naar Parijs.

Verveer schilderde vooral genrestukken, die betrekking hadden op het keiharde vissersbestaan: een bij uitstek top-item voor die periode.
Aanvankelijk schilderden kunstenaars 'onschuldige' taferelen, zoals bedrijvige vissersvrouwen, interieurscènes en de vloot op zee of op het strand. Later veranderde dat in beladen voorstellingen, zoals de wachtende vissersvrouw, die onzeker was over het lot van haar man op zee.

Tentoonstellingen van zijn werk werden gehouden in onder meer Amsterdam en Den Haag.
Het afgebeelde schilderij kunt u bewonderen in Museum Vekemans te Boxtel

Als u meer wilt weten over dit schilderij en het zelf wilt komen bewonderen, breng dan een bezoek aan ons museum. Wij zijn momenteel gesloten, maar u kunt alvast digitaal een kijkje nemen en onze collecties grotendeels thuis bewonderen.