topstuk van de maand mei 2021

Voor de maand mei hebben we gekozen voor een schilderij van

Bruno Vekemans

IN SLAAP GEVALLEN MAN IN CAFE MET STRIJKIJZER

Bruno Vekemans werd in 1952 geboren in Berchem (België) en overleed in 2019 in Brasschaat.
In een In Memoriam schrijft de Gazet van Antwerpen "schilderen was als een adem voor hem". Bruno noemde zich een autodidact, maar volgde als puber in Antwerpen toch enkele jaren de richting Sierkunsten en later Decoratietechnieken. Van kindsbeen af was hij gefascineerd door tekenen.

Vanaf 1989 werkte Vekemans voornamelijk met gouaches en aquarellen op patroonpapier en achter glas (églomisé). Daarnaast maakte hij regelmatig etsen samen met Roger van Akelyen van galerie De Zwarte Panter.
Ook lithografieën en zeefdrukken van zijn werk, die in parijs werden vervaardigd vonden hun weg naar een breed publiek.

Zijn eerste monografie verschijnt in 1992 en er zouden er nog vele volgen.
In 1998 begon hij gouaches en aquarellen te schilderen op handgeschept papier, dat hij bij een verzamelaar in Middelburg had gevonden.
Een jaar later stortte hij zich gedreven op wat hij "het echte werk"noemde en creëerde hij imposante schilderijen met olieverf op doek. De indrukwekkende Congo- en Cuba-reeksen, die hij maakte na zijn reizen naar deze landen, worden tot de top van zijn omvangrijk oeuvre gerekend. Zijn retrospectieve in het Museo Nacional De Belles Artes in havanna, Cuba, kende een overweldigend succes. In een plaatselijk atelier (El Taller) wekte hij samen met de lokale bevolking aan een reeks unieke etsen.

Bruno Vekemans was een gepassioneerd artiest pur sang en een groot colorist, die zich vanuit de Vlaamse schilderstraditie ontwikkelde tot een gewaardeerd hedendaags figuratief schilder.

In 2011 werd bij hem de zeldzame bloedziekte myelofibrose vastgesteld, maar Vekemans bleef nog zeven jaar verwoed tekenen, schilderen, etsen, reizen en tentoonstellen.
Op 22 juli 2019, een week voor zijn 67e verjaardag, overleed hij.

Bruno Vekemans werd in 2020 tot ereburger van Brasschaat benoemd.

Als u meer wilt weten over dit schilderij en het zelf wilt komen bewonderen, breng dan een bezoek aan ons museum. Wij zijn momenteel gesloten, maar u kunt alvast digitaal een kijkje nemen en onze collecties grotendeels thuis bewonderen.