topstuk van de maand januari 2021

Voor de maand januari hebben we gekozen voor een schilderij van

René Bellanger

STRIJKSTER

René Bellanger is op 2 december 1895 geboren te Angicourt (l'Oise, Frankrijk) en overleed 5 december 1964 te Parijs.
Het schilderij toont la Mère Jacques, de wasvrouw van de familie Bellanger. De in 1898 te Boxtel geboren Antoon Kruijssen was bij deze familie "in de kost".
René en Antoon ontmoetten elkaar in 1927 te Dreux. De contacten waren goed, maar werden minder als gevolg van de ziekte en dood van zoontje Pim Kruijssen in 1928 en de oorlog die later volgde.
Het duurde tot 1946 toen ze elkaar weer zagen. Dat gebeurde doordat Antoon in Villemeux ging wonen. Dat was vlakbij Dreux, de woonplaats van René.
Ze vertrokken samen naar Nederland en logeerden een tijdje in Eindhoven bij de familie Welp, die een galerie had.
René ging schilderen in Volendam: het andere licht en de sfeer boeiden hem.
Hij schilderde al op jonge leeftijd en was autodidact, maar werd gestimuleerd door lessen en contacten met bekende kunstenaars zoasl Montezin, Bertram, Luce, Valtat en Vlaminck.
René en Antoon waren echte vrienden, ook al botste het wel eens, hetgeen niet verwonderlijk was gezien het karakter van Antoon.

Als u meer wilt weten over dit schilderij en het zelf wilt komen bewonderen, breng dan een bezoek aan ons museum. Wij zijn momenteel gesloten, maar u kunt alvast digitaal een kijkje nemen en onze collecties grotendeels thuis bewonderen.