topstuk van de maand november 2022

voor de maand november hebben we gekozen voor

vrouw aan de wastobbe

Met zijn collectie "Wasch en Strijk" laat Museum Vekemans u de ontwikkeling zien van het wassen en strijken door de eeuwen heen. De collectie bevat een groot aantal unieke handgemaakte strijkbouten, maar ook strijkijzers, die in de wasindustrie werden gebruikt. Daarnaast laten we u een veelheid van andere strijkgereedschappen zien zoals gaufreerijzers, plooi-ijzers, de stropdassenpers en andere attributen, waarvan u waarschijnlijk het bestaan niet kende.
Via de ontwikkeling van het wassen en strijken krijgt u ook een beeld van het leven en werken van onze voorouders door de tijd.
Maar het verhaal wordt niet alleen verteld door de gebruiksartikelen. Wat de collectie uniek maakt, is dat het geheel wordt ondersteund door kunst in vele vormen. U vindt er prachtige schilderijen en etsen en prenten, alle met als thema "wassen en strijken". Daarnaast staan er in onze mooie tuin ook geweldige bronzen beelden. Eén daarvan ziet u hier afgebeeld.
U bent van harte welkom om ook de andere te komen bekijken samen met de gehele collectie.
Na een kopje koffie, dat bij de entree is inbegrepen, kunt u dan ook nog de collectie "Brabant Goedgemutst" bekijken.

U bent van harte welkom op woensdagmiddag en vrijdagmiddag.Groepen van minimaal acht personen zijn alle dagen welkom op afspraak.