Historie

De veiling van de grootste Europese verzameling was- en strijkattributen was in 1976 de start van Museum Vekemans. Bernard Vekemans, voormalig ondernemer uit Boxtel en zoon van een familie uit de wasserijsector, bezocht één van de kijkdagen. Gefascineerd door de diversiteit aan strijkbouten startte hij een eigen zoektocht naar was- en strijkattributen.

Een paar van de toen geveilde strijkbouten vormt de basis van de huidige collectie van het museum. Vekemans` gevoel voor historie en zijn oog voor kunst leidden daarnaast tot een bijzondere verzameling kunstvoorwerpen over wassen en strijken.

In 2007 nam Vekemans een uitgebreide collectie kleding, mutsen en poffers en daarbij behorende documentatie over van mevrouw Ans van den Bosch – Van Dillen. De Boxtelaar wilde deze ‘schatkamer’ van Brabants erfgoed graag behouden voor het nageslacht. In 2008 is ‘Brabant Goedgemutst’ als tweede collectie aan het museum toegevoegd.

Museum Vekemans is in mei 2011 opgenomen in het Nederlands Museumregister en daarmee formeel erkend als geregistreerd museum. Wij zijn trots op het team medewerkers, dat er – na jarenlange voorbereidingen – in is geslaagd aan alle voorwaarden te voldoen, die voor deze erkenning gelden.


Collecties

Museum Vekemans telt twee collecties: ‘Wasschen en Strijken’ en ‘Brabant GoedGemutst’. Beide collecties worden ondersteund door een grote kunstcollectie. De collecties zijn in particulier bezit en met een overeenkomst langjarig in gebruik gegeven aan de Stichting Museum Vekemans.


Exposities

Museum Vekemans telt drie thema-exposities met bijzondere waarden voor het Brabants erfgoed. De exposities ‘Brabants Volkje’, ‘Doopkamer’ en ‘Religieus Panorama’ tonen enkele aspecten uit het leven in het Brabant van de vorige eeuw, taferelen die goeddeels zijn verdwenen.


Onderwijs

Een van de kerntaken van Museum Vekemans is het overbrengen van kennis over geschiedenis. Het museum beschikt dan ook over een lesprogramma voor kinderen van groep vijf van het basisonderwijs. Dit programma – genaamd Jet en Jan jong in 1910 - is ontwikkeld door de Nederlandse Museum Vereniging én Erfgoed Brabant. Diverse scholen maken hier, in samenwerking met ons museum, gebruik van. Inmiddels hebben ongeveer 2.000 kinderen 'levend geschiedenisonderwijs' gevolgd in Museum Vekemans.

Daarnaast is het mogelijk om via het project “Museumschatjes” kennis te maken met ons museum. Dit project is bestemd voor groep 5 en 6 of voor 7 en 8 van de basisschool. Na inschrijving via een brief van Erfgoed Brabant/ Provincie Noord-Brabant is het bezoek voor scholen helemaal gratis. 

Als u meer informatie wilt, kunt u ons bellen of een mail sturen. Wij helpen u graag.



Senioren

In het kader van een Alzheimerproject heeft het museum ook een programma speciaal voor (dementerende) ouderen. Met behulp van voorwerpen en beelden brengen we hen weer even terug in de tijd.


Vrijwilligers

Museum Vekemans wordt gerund door uitsluitend vrijwilligers. Daar zijn we enorm trots op! Zij zetten zich in tijdens rondleidingen en zorgen ervoor dat het museum op vaste momenten geopend is. Onze volontairs dragen daarnaast zorg voor het beheer van de gebouwen en museale voorwerpen, de presentatie van de collectie, evenementen in het museum én publiciteit.

Wilt u ook vrijwilliger worden? Bel dan naar  0411 - 67 18 84
of 06 - 53 24 70 07. Een e-mail sturen kan ook: info@museumvekemans.nl. Wij vertellen u graag meer over onze stichting en het mooie werk dat we doen.


Vriend worden

Het is mogelijk ‘vriend’ van het museum te worden. Vrienden ondersteunen het educatieve werk waarmee Museum Vekemans zich bezighoudt.

Vriend bent u voor 25 euro per jaar. U wordt voor dit bedrag op de hoogte gehouden over de werkzaamheden van het museum. Vrienden ontvangen daarnaast een pasje waarmee ze gratis toegang hebben tot het museum. Omdat Museum Vekemans is erkend als culturele ANBI-instelling (Algemeen Nut Beogende Instelling) is de gift van 25 euro per jaar fiscaal aftrekbaar.

U kunt bij interesse mailen naar info@museumvekemans.nl of bellen naar telefoonnummer 0411 - 67 18 84 of 06 - 53 24 70 07. Als u besluit ‘vriend’ te worden, ontvangt u een zogenoemde 'vriendenovereenkomst. Door het invullen van die overeenkomst bevestigt u uw lidmaatschap.