Wassen in de kali

Wassen is, net als eten en drinken iets, wat overal ter wereld gebeurt. In onze moderne, westerse wereld stoppen we de was in de wasmachine en laten die het werk doen. Dat was vroeger wel anders. Vóór we stroom kenden en vervolgens machines ontwikkelden, die daar gebruik van maakten, werd er met de hand gewassen. Dat gebeurde thuis met behulp van een teil, maar vaak werd er ook gewassen in een sloot of riviertje. We kunnen het ons niet meer voorstellen, maar die tijd ligt nog niet zo ver achter ons.

Waar dat ook gebeurde was in het voormalige Nederlands Indië, zoals de afbeelding laat zien. Alleen, daar is het geen verleden tijd, maar kun je deze situatie nog dagelijks tegen komen. Dat heeft verschillenden redenen. Op de eerste plaats kan (lang) niet iedereen zich een wasmachine permitteren, terwijl er in de kleine, afgelegen dorpjes ook geen wasserettes voorhanden zijn. En van de andere kant noodzaakt het warme en vochtige klimaat tot het regelmatig verschonen. Dus is het iedere dag wasdag. Gelukkig is het wassen in dit klimaat geen al te zware straf en zorgt de warmte ervoor, dat de was snel droog is.
Naast enkele andere tafereeltjes als dit heeft ons museum ook een collectie fraai bewerkte strijkbouten uit Java en Sumatra.

Wij nodigen u uit om dit zelf te komen bekijken. Naast ongeveer 1400 unieke, handgemaakte strijkijzers en vele andere strijkgereedschappen en kunt u ook genieten van de vele kunst, die is tentoongesteld. Ook kunt u de collectie "Brabant Goedgemutst" bezoeken.

Tijdens uw bezoek bieden wij u graag een kopje koffie of thee aan, dat in de entreeprijs is inbegrepen.
U bent van harte welkom op woensdagmiddag en vrijdagmiddag. Groepen van minimaal acht personen zijn alle dagen welkom op afspraak.

topstuk van de maanden juli en augustus
Activiteiten, nieuws en blogs
toon alles