Bartelomeus Molenaer werd in 1618 geboren in Haarlem en stierf aldaar in 1650. Zijn vader was kleermaker, maar blijkbaar stroomde er rijk artistiek bloed door zijn aderen, want behalve Bartelomeus waren ook zijn broers Nicolaes en Jan Miense schilder. Nadat hij in 1641 trouwde, woorde hij tot 1646 in bij laatstgenoemde broer.

In 1640 was hij toegelaten tot het Sint-Lucasgilde. Dit was een genootschap van kunstenaars en ambachtslieden, dat in veel steden voorkwam.
In zijn werk specialiseerde hij zich op interieurs met boeren, waarbij hij vaak een schaduw aanbracht op het linkse gedeelte onder. Het hier getoonde werk laat duidelijk de verhoudingen zien. Terwijl de vrouwen hard werken om de was schoon te krijgen, zit manlief rustig in een hoek zijn pijpje te roken. Wat opvalt bij dit schilderij, is dat de schaduw hier niet zoals gebruikelijk links onder is aangebracht, maar juist rechts boven.

Wij nodigen u uit graag uit om het schilderij persoonlijk te komen bekijken en daarbij ook te genieten van onze collectie Wasch en Strijk en Brabant Goedgemutst. Tijdens uw bezoek bieden wij u graag een kopje koffie of thee aan, dat in de entreeprijs is inbegrepen.
U bent van harte welkom op woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Groepen van minimaal acht personen zijn alle dagen welkom op afspraak.

topstuk van de maand april 2024
Activiteiten, nieuws en blogs
toon alles