Ongetwijfeld kent u ze, de molensteenkragen. Op veel schilderijen uit de 15e en 16e eeuw zijn ze te zien. Het zijn hoge dames en heren, die er mee pronken. Je moet wel van zeer gegoede familie zijn om ze te kunnen dragen, want het zijn kostbare toevoegingen aan de kleding. Meestal zijn ze gemaakt van fijn baptist en voor een beetje kraag heb je al gauw tien of meer meters stof nodig. Zo kon je dus ook goed laten zien, hoe welgesteld je was.
Maar heeft u zich wel eens afgevraagd hoe men ze weer zo mooi in de plooi kreeg als ze gewassen moesten worden? Want hoe hoog of welgesteld de draagster of drager ook was, ook hun kleding moest regelmatig gereinigd worden. En na het wassen, stijven en drogen moest zo'n lap van tien meter weer in de plooi gebracht worden.. Hoewel er in die tijd wat meer tijd en personeel beschikbaar was dan nu, was dat natuurlijk ondoenlijk met een gewoon strijkijzer.
De oplossing daarvoor was het gaufreerijzer. Het is een strijkgereedschap bestaande uit een holle buis. Die wordt verwarmd door er een verhit ijzer in te steken, waarna de stof er om heen geplooid kan worden. Hoewel het toch nog een fiks karwei bleef, werd het in orde brengen van de kragen zo iets eenvoudiger.
De foto laat een gaufreerijzer zien met twee holle buizen met een verschillende diameter.

Het gaufreerijzer is één van de voorbeelden van de inventiviteit van onze voorouders. Maar er werden meer gereedschappen ontwikkeld voor het aanbrengen van (andere) plooien in stof. Ons museum toont daar een flinke verzameling van.
Wij nodigen u uit om deze collectie te komen bekijken. Daarnaast tonen wij u ongeveer 1400 unieke, handgemaakte strijkijzers en vele andere strijkgereedschappen en kunt u ook genieten van de vele kunst, die is tentoongesteld. Naast de collectie "Wasch en Strijk", kunt u ook de collectie "Brabant Goedgemutst" bezoeken.
Tijdens uw bezoek bieden wij u graag een kopje koffie of thee aan, dat in de entreeprijs is inbegrepen.
U bent van harte welkom op woensdagmiddag en vrijdagmiddag. Groepen van minimaal acht personen zijn alle dagen welkom op afspraak. 

topstuk van de maand juni 2024
Activiteiten, nieuws en blogs
toon alles